Navigation Menu+

4 redenen voor professionele fotografen om Instagram te ontdekken

Geplaatst op mrt 2, 2016 door in Fotografie

Instagram is bij uitstek een platform voor amateurfotografen om hun kunsten te tonen: door slim gebruik te maken van filters en kaders komt je foto bijna altijd wel mooi uit. Het is precies de reden dat veel professionele fotografen afstand houden van Instagram. Ze vinden het platform vanwege de mogelijkheden om filters toe te voegen geen professionele indruk maken en zijn bovendien bang om foto’s kwijt te raken. Toch zijn er genoeg redenen om ook als professionele fotograaf een Instagram account te openen. In dit artikel vind je de belangrijkste reden op een rijtje.

Gevonden worden

Steeds vaker wordt Instagram door zowel particulieren als zakelijke klanten ingezet om een fotograaf te vinden. Zonder Instagram account val je dan dus al meteen buiten de boot. Daarnaast: hoe meer volgers je hebt, hoe interessanter je bent. Op tijd starten met een Instagram account en een volgersschare om je heen verzamelen loont dus.

Groot (potentieel) bereik

In Nederland zijn zo’n 1,4 miljoen mensen actief op Instagram. Van die 1,4 miljoen gebruikt ruim de helft de app dagelijks: 722.000 mensen. Waar Instagram in het begin vooral werd gebruikt door jongeren, is de groep inmiddels zeer divers. Door een Instagram account aan te maken, creëer je dus in één keer een enorm potentieel bereik.

Jezelf onderscheiden

Instagram is een nieuwe manier om je portfolio vorm te geven, maar het leent zich ook goed om je volgers een kijkje achter de schermen te geven. Hiermee kun je je onderscheiden van andere fotografen. Laat dus zien hoe jij je instellingen kiest of je foto’s bewerkt, veel mensen zullen dit interessant vinden. Ga ook in op de vragen van je volgers, persoonlijk contact is namelijk erg belangrijk.

Gebruik hashtags

Door hashtags te gebruiken, kunnen je foto’s ook gevonden worden door mensen die jou niet volgen. Hierdoor is je potentiële bereik dus veel groter, want veel mensen op Instagram zoeken op hashtags. Zelf kun je dit ook toepassen, om er bijvoorbeeld achter te komen hoe andere fotografen hun Instagram account inrichten.

Inspiratie nodig?

Heb je inspiratie nodig? Dan is het wellicht leuk om eerst een aantal professionele fotografen te gaan volgen op Instagram, voordat je zelf de stap waagt. Volg bijvoorbeeld @ellenvonunwerth, een modefotografe die een timeline vol heeft met behind the scenes-foto’s. Het account @irablockphoto ligt in een heel ander straatje, maar is ook zeker de moeite waard om te volgen. Al sinds de jaren ‘70 fotografeert Ira Block voor National Geographic, een deel van zijn werk is nu dus ook te bewonderen op Instagram. Ook @petesouza is interessant om te volgen, zijn werken zijn namelijk echt uniek: hij is al 6 jaar de officiële huisfotograaf van Barack Obama.