Navigation Menu+

7 tips om de mooiste vakantiefoto’s te maken

Geplaatst op jun 2, 2016 door in Fotografie

De zomer staat voor de deur en dat betekent voor veel mensen: op reis. De wereld rond, of dicht bij huis, eigenlijk altijd gaat er wel een fotocamera mee om de mooiste momenten van de reis vast te leggen. Maar wat is nou de beste hoek en moet je wel of geen flits gebruiken? In dit artikel vind je een aantal tips om vakantiefoto’s te maken alsof je een professional bent.

Strand

Zoek jij deze zomer de zon en het strand op? Ga dan vroeg je bed uit of blijf lang wakker om de mooiste foto’s te maken. Stranden zijn namelijk het beste te fotograferen tijdens zonsopkomst en zonsondergang. Vermijd in ieder geval het maken van foto’s midden op de dag, het licht is dan te fel, waardoor het lastig wordt om een mooie foto te maken.

Sneeuw

De meeste Nederlanders zullen het wel een beetje gehad hebben met kou en sneeuw, maar mocht je toch in de sneeuw staan deze zomer, dan is het goed om te weten dat sneeuwlandschappen lastig zijn om vast te leggen. Wanneer je de standaardinstellingen gebruikt, zal het er namelijk uit zien alsof het landschap één grote, witte wolk is. De ‘exposuremeter’ in je camera is niet gewend aan zoveel licht, zet de meter daarom op +1.

Regen of bewolking

Hoewel je op vakantie natuurlijk niet zit te wachten op regen, kan dit juist mooie plaatjes opleveren. Berg je camera dan ook niet meteen op wanneer de eerste druppels vallen. Ga op zoek naar gekleurde objecten in het grauwe landschap, waardoor een mooie constrast ontstaat.

Water

Een onderwatercamera heb je tegenwoordig eigenlijk vrijwel niet meer nodig. Koop een onderwaterhoes voor je mobiele telefoon en ga aan de slag. Het beste kun je jezelf op de foto zetten, want foto’s worden minder interessant wanner er een groot, relatief leeg, oppervlak te zien is.

Reisgezelschap

Vergeet ook je reisgezelschap zeker niet vast te leggen. Probeer je vrienden, familie of partner vast te leggen op momenten dat ze dit niet door hebben, dit levert vaak de meest spontane en mooiste foto’s op.

Vreemden

Wil je foto’s maken van de lokale bevolking? Maak dan eerst even een praatje en vraag toestemming, niet iedereen vindt het namelijk prettig om op de foto gezet te worden. Hierdoor zullen zij zich meer op hun gemak voelen.

Eten

Wil je je exotische maaltijden fotograferen? Dan kun je deze van bovenaf fotograferen, zoals foodbloggers doen. Interessanter is echter om te spelen met het licht. Probeert er bijvoorbeeld voor te zorgen dat de focus op het eten ligt en de achtergrond vervaagt, hierdoor ziet het eten er nog aantrekkelijker uit.

Ben je bij terugkomst nog steeds tevreden over je foto’s? Zorg er dan voor dat je foto’s niet ongebruikt op je computer blijven staan, maar maak er bijvoorbeeld een album of canvasdoek van.