Navigation Menu+

Hoe worden foto’s analoog ontwikkeld?

Geplaatst op aug 7, 2014 door in Fotografie

Iedereen heeft al wel eens gezien of gehoord dat foto’s analoog ontwikkeld worden in een donkere kamer (doka). Maar hoe gaat dat nu precies in z’n werk?

Doka

De donkers kamer is een kamer waar geen licht van buitenaf naar binnen kan komen. Zodoende kan er met lichtgevoelige materialen gewerkt worden. Het enige licht wat in de kamer schijnt is een speciale kleur zoals rood, oranje of lantaarnpaalgeel.

Het ontwikkelen

Het negatief van de foto wordt belicht door een condensor (een soort projector). Een lens projecteert vervolgens het negatief op een ondergrond (grondplank). Daarbovenop wordt een vel van lichtgevoelig papier gelegd en daarna wordt dit geheel een aantal seconden belicht. Het lichtgevoelig papier bevat een mengsel met zilverbromide. Het licht zet het mengsel voor een deel om in zilver waarna een afdruk verschijnt.

Om deze ontwikkeling te stoppen als de afbeelding goed wordt weergegeven moet het vel in een bak met een zogeheten stopoplossing gelegd worden. Er zijn speciale middelen te koop, maar soms wordt ook gewoon kraanwater met azijnzuur gebruikt.

Fixeren

Om de foto niet meer lichtgevoelig te laten zijn, moet de foto gefixeerd worden. Als dit niet gebeurd, dan verdwijnt de afbeelding op het vel na verloop van tijd. De foto wordt in een badje gelegd met een fixeermiddel die bepaalde zouten bevat. Als dat gebeurt is dan moet de foto nagespoeld worden om het fixeermiddel te verwijderen. Dit kan ook met normaal kraanwater. Als laatste hang je de foto te drogen.

Kleur of zwart-wit

Bovenstaand proces kun je heel goed zelf doorlopen, maar is het makkelijkst met zwart-wit foto’s. Voor kleurenfoto’s zijn er meer specialistische handelingen nodig.