Navigation Menu+

Steeds meer natuurfotografen in Nederland

Geplaatst op mei 30, 2016 door in Fotografie

Er zijn in Nederland zo’n 400.000 natuurfotografen, zo blijkt uit een quickscan van het Centrum voor Natuurfotografie. Dat aantal is gebaseerd op de verkoopcijfers van de vereniging van Fabrikanten, Importeurs en Angen op Radio Gebied (FIAR), waaruit blijkt dat ongeveer 4,5 tot 5% van de Nederlanders een spiegelreflexcamera bezit. Dat zou neer komen op oongeveer 760.000 spiegelreflexcamera’s, waarvan ongeveer de helft gebruikt zou worden om natuurfoto’s mee te maken.

Centrum voor Natuurfotografie

De groeiende groep natuurfotografen leidde in 2011 tot het oprichten van het Centrum voor Natuurfotografie, een kennis- en educatieplatform. Zo gaf hte Centrum in samenwerking met de KNNV-uitgeverij het Handboek Natuurfotografie van Nederlandse bodem uit.

Het boek geeft tips over hoe je mooie foto’s kunt maken van de natuur dicht bij huis. Daarbij wordt rekening gehouden met verschillende soorten fotografen: technische fotografen, biologische fotografen, beeldende fotografen of filosofische fotografen, voor allemaal is er een apart hoofdstuk ingericht in het boek en is aangegeven uit welke andere hoofdstukken je het meeste kunt leren. Daarnaast bevat het boek concrete opdrachten, die aanmoedigen om meteen het veld in te gaan en het geleerde in de praktijk te brengen.

Tips

Heb je het handboek nog niet in huis, maar wil je toch alvast aan de slag? Dan hebben we in dit artikel ook nog een aantal tips voor natuurfotografie voor je op een rijtje gezet.

Compositie

Allereerst is er de ‘regel van derden’, wat inhoudt dat je het zoekerbeeld denkbeeldig in 3 delen moet verdelen, zowel horizontaal als verticaal. Positioneer je object vervolgens op 1 van de 4 kruispunten, dit maakt je compositie sterker. Een andere tip met betrekking tot de compositie is krap kaderen: laat alle overbodige informatie weg uit je foto, maar kies je compositie niet te snel. Doe eens een stap naar links of naar rechts om te zien wat er met je compositie gebeurt.

Weersomstandigheden

Schijnt de zon? Dat kan soms lastig zijn, maar je kunt ook profiteren van diverse soorten lichtinval. Met de zon mee fotograferen is de meest voor de hand liggende optie, maar probeer eens gebruik te maken van wat tegenlicht of zijlicht, dit maakt je foto een stuk interessanter. Ontdek ook het ‘blauwe uurtje’, dit is het uur nadat ze zon al onder is gegaan en er vrijwel geen kleur meer te zien is. Je zult merken dat wanneer je juist dan landschapsfoto’s maakt, het beeld erg blauw en daardoor erg verrassend kan zijn. Het kan natuurlijk ook juist regenen als je de natuur in gaat. Wolken kunnen soms saai en grijs zijn, dus probeer dan de lucht uit je compositie te laten. Regenachtig weer kan je foto’s juist versterken, stromende regen of een dreigende wolkenlucht kunnen voor een zeer sfeervolle foto zorgen.

Bekijk de volgende video, waarin natuurfotograaf Bart Siebelink je meeneemt tijdens zijn werk: